Szerzők

Alkotók

Gárdián Gábor

szerző

Gárdián Gábor, Magyar Arany Érdemkereszttel és Bonis Bona díjjal kitöntetett gordonkaművész a szegedi Király-König Péter Zeneiskola tanára, aki pedagógiai munkája mellett a Szegedi Nemzeti Színház gordonka-szólamvezetőjeként és a Szegedi Szimfonikus Zenekar tagjaként is tevékenykedett.
Szólóban és különböző komolyzenei együttesek, zenekarok közreműködőjeként Európa több országában, illetve az Egyesült Államoktól Kínáig számos helyen koncertezett.
Sikeres tanári pályafutásának köszönhetően legjobb tanítványai nemzetközi versenyek díjazottjai, később pedig szerte a világban szimfonikus zenekarok művészei lettek.
Szakmai munkájának legnagyobb eredménye a magyarországi gordonkaoktatás első számú tankönyv-sorozatának megalkotása. A Gárdián Gordonkaiskola az európai gordonkatanítás hagyományainak legteljesebb összegzése, mely kontinuitást teremt az elmúlt évszázadok értékei és a jelenkor újításai között. A modern trendeket is felhasználó tankönyvsorozat nélkülözhetetlen pedagógiai alapmű a 21. század kihívásai elé néző gordonkaoktatás számára.


Huszár Lajos

Társszerző

Huszár Lajos, Bartók-Pásztory-, Artisjus- és Erkel-díjas zeneszerző.
Zeneszerzői életművét leginkább a lírai hangvétel jellemzi, műveiben szintézist hoz létre a tonális és az atonális komponálásmód között.
A Balázs Béla meséje nyomán, 1994-98-ban íródott A csend című operáját a Magyar Állami Operaház millenniumi pályázatán harmadik díjjal tüntették ki. Passióját, valamint Álom-monológok című dalciklusát Artisjus-díjjal jutalmazták.
A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának egykori professzoraként, valamint a budapesti Bartók Béla Konzervatórium és a Nyíregyházi Főiskola egykori tanáraként kiemelkedő munkát végzett a magyarországi zenészképzésben. Emellett számos szakmai szervezet (Magyar Zeneművészeti Társaság, budapesti Zeneakadémia doktori bizottsága, Magyar Zeneszerzők Egyesülete, Magyar Művészeti Akadémia) működésében is tevékeny részt vállal.
Borgulya András zeneszerző halála után a Gárdián Gordonkaiskolába kerülő zeneművek színvonalának felülvizsgálata mellett gyönyörű darabok, átiratok és zongorakíséretek készítésével is hozzájárul a csellózni vágyó fiatalok zenei ízlésvilágának formálásához.

https://mmakademia.hu/alkoto/-/record/MMA19880    https://www.artisjus.hu/artisjus-dijak/huszar-lajos/

 

Borgulya András zeneszerző, a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia egykori tanára, az Editio Musica Zeneműkiadó és az Állami Operaház korábbi munkatársa. Kiemelkedő oktatói tevékenysége mellett nevéhez fűződik többek között a magyar zeneműkiadás kottagrafikai kézikönyvének megszerkesztése, mely a kottakiadásban nemzetközileg is ismert és használt kottagrafikai alapmű. Hegedű szóló-szonátájával (1980-ban) megnyerte a Wieniawsky emlékére, Lengyelországban megrendezett zeneszerző versenyt. Egyéni hangvételű zenekari művei, kamaraművei és énekhangra írt kompozíciói természetes módon használják a XX. század zenei nyelvezetének elemeit. A Gárdián Gordonkaiskola számára komponált, remekbe szabott darabjai pedagógiai és esztétikai szempontból egyaránt kiemelkedő helyet foglalnak el a gordonkairodalomban. A kötetek társszerzőjeként, szakmai tudásával és igényével pótolhatatlan szerepet vállalt abban, hogy a Gárdián Gordonkaiskola egyedülálló módszertani rendszere a legmagasabb zenei minőségben teljesedhessen ki.

Szabó Norbert

kottagrafika

Ádám László

grafika

Szabó Norbert, fuvolaművész, a Szegedi Tudományegyetem Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnázium tanára, a Bartók Béla Művészeti Kar fuvola- és szakmódszertan művésztanára, a Digitális kompetenciafejlesztés kurzus oktatója, valamint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusának egyetemi adjunktusa.                                      Rendkívül sokoldalú zeneművész, aki kimagasló szakmai sikerei mellett komoly érdemeket szerzett a magyar zeneoktatásban alkalmazott digitális eszközök és módszerek fejlesztése terén is.
Oktatói, fejlesztői és előadóművészi tevékenysége mellett a Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Doktori Iskolájának tagjaként a digitális zeneoktatásban alkalmazható pedagógiai módszerek területén végez hiánypótló kutatásokat.

http://szabonorbert.hu/                                                 http://www2.u-szeged.hu/ezk/author/szabon/

Ádám László grafikusművész Budapesten született 1955-ben. A rajz szakos gimnázium után rögtön a Pannónia Rajzfilmstúdióba került, és azóta is elsősorban rajzfilm- és animációkészítéssel foglalkozik, illetve egyéb grafikai munkákat, illusztrációkat készít.

A Gárdián-Gordonkaiskola tankönyvlapjain megjelenő csellózó hörcsög figurája Borgulya András zeneszerző és Gárdián Gábor gordonkaművész felkérésére született.  Az elmúlt évek alatt együtt alakult a Gordonkaiskolával, így a  gyerekek örömére sok új, vidám jelenettel bővült az kotta.

Íratkozzon fel hírlevelünkre!